Het laatste nieuws...


18-06-2023.  Allemaal gesetteld.

Het is alweer een dikke maand geleden dat de pups naar hun nieuwe baasjes vertrokken. En wat doen ze het daar goed! We krijgen regelmatig leuke berichtjes en foto's toegestuurd en genieten mee van de verhalen die in de app-groep gedeeld worden. 

 

Teefje paars (in het begin roze) heet nu Caitlin en woont in het Drentse 2e Exloërmond

Reutje donkerblauw heet nu Sjabbe en woont in 'Het mooiste dorp'  Winsum (Gn.)

Reutje lichtblauw heet nu Spike en woont in het Drentse Darp

Teefje rood heet nu Coco en woont in het Groningse Ter Apel

Reutje bruin heet nu Noxx en woont op een boerderij in het Drentse Meppen

Reutje groen heet nu Wietze en woont in Lelystad

Teefje geel heet nu Toos en woont op een zeilschool in Loosdrecht

Reutje grijs (in het begin olijfgroen) heet nu Dexter en woont in Wormer.

 

Hiermee sluit ik ook het 'dagboek' van dit geweldig leuk nest van Biko en Luna; het Of Cheerful Tails  'Music-nest'. 

 


29-04-2023. Schatjes.

Het was de afgelopen dagen niet echt "buitenspeelweer". Er werd dus vooral binnen gespeeld, geslapen en gegeten. En zoals jullie zien vermaken onze schatjes zich binnen ook nog steeds heel goed. Elke dag pakken we een paar pups uit de ren die op avontuur mogen in de huiskamer en woonkeuken. En dat vinden ze een feestje! Wat een ruimte om lekker te rennen en te spelen met Amy en Luna! Ook hebben sommige pups al kennis gemaakt met de katten. 

In de puppyren wordt steeds vaker de waterbak opgezocht maar dan niet om water te drinken... Stampen in het water of het water uit de bak slaan met je pootjes is veel leuker! En dan ontstaat er vanzelf een "zwembad" op de vloer waar de andere pups ook weer plezier van hebben... De dweil maakt overuren! (Hahaha!).  Schatjes zijn het. Allemaal. Stuk voor stuk. Wat hebben we een lol om ze!

 

Gelukkig konden de pups vandaag wel weer lekker naar buiten. Wat genieten ze daar toch van! Ook hebben ze kennis gemaakt met het lawaai van de grasmaaier. Dat was eventjes vreemd maar mama Luna en "tante" Amy leerden de pups dat de grasmaaier niet eng is waarna de pups ook weer heerlijk verder speelden. Zo leren ze elke dag. 


26-04-2023. Alle pups goedgekeurd!

Vanmiddag is dierenarts Ana van Dierenkliniek Winsum bij ons thuis geweest voor een gezondheidscheck en het inenten van de pups.

Ana is 'Fear Free'-gecertificeerd. 'Fear Free' is een concept dat gestart is in de Verenigde Staten. Het doel hiervan is om dieren (en eigenaren) bij hun bezoek aan de dierenarts minder spanning, stress en/of angst te laten ervaren. Hierdoor wordt de behandeling van een huisdier prettiger en gemakkelijker. Ana was ontzettend lief voor de pups en had naast de onderzoekjes ook tijd voor knuffels. Zo fijn voor de pups die de onderzoekjes daardoor helemaal niet vervelend vonden. 

Ana was heel enthousiast over de pups. Ze werden dan ook allemaal "goedgekeurd"! Zo blij mee!


25-04-2023. Voor het eerst naar buiten!

Het zijn drukke dagen in huize Knol en ik besef mij vanavond dat ik alweer dagen achter loop met mijn updates. Er is ondertussen alweer zoveel gebeurd! Een van de hoogtepunten was toch wel de eerste keer dat de pups naar buiten mochten! Eind vorige week scheen hier een heerlijk voorjaarszonnetje, stond er nauwelijks wind en was het aangenaam warm buiten. Hét moment om de pups voor het eerst buiten te laten spelen! En wat was een feestje! De pups vonden de ruimte fantastisch! Onder toeziend oog van mama Luna werd er heerlijk gerend, gespeeld, geslapen en gegeten in de buitenlucht.  

Voor Amy was daar ook eindelijk het moment dat ze door Luna werd toegelaten bij de pups. Eindelijk spelen met de pups! En dat vond ze zo ontzettend leuk! Zo lief en zacht als ze is, heeft ze de pups uitstekend weten te vermaken.  

 

Ondertussen zijn de buitentemperaturen flink gedaald en waait er hier een frisse zeewind. De pups mogen elke dag eventjes naar buiten maar echt niet langer dan een half uurtje. Dat is genoeg om even lekker te ravotten en achter dorre blaadjes aan te huppelen die door de buitenren waaien. Wanneer ik merk dat ze moe worden gaan ze weer naar binnen want buiten slapen kan nu echt niet. Daarvoor is het echt te koud. En eenmaal binnen vallen de pups dan ook vrijwel direct in slaap. Hopelijk wordt het snel weer aangenaam buiten en kunnen de pups langer genieten van het buiten spelen!

 

Gisteren (maandag) is de buitendienstmedewerker van de Raad van Beheer langs geweest en is er van elke pup DNA-materiaal verzameld en zijn alle pups gechipt. Wat waren de pups stoer! Ze gaven geen kick bij het inbrengen van de chip! De stamboomnamen zijn nu dus definitief.

De reutjes heten;

Inspiring Music Of Cheeful Tails (Donkerblauw)

Turn Up The Music Of Cheerfu Tails (Groen)

Back To The Music Of Cheerful Tails (Bruin)

The Sound of Music Of Cheeful Tails (Grijs)

Unlimited Music Of Cheerful Tails (Lichtblauw) 

De teefjes heten;

Music On My Mind Of Cheerful Tails (Geel)

Music In My Heart Of Cheerful Tails (Paars)

Music Makes My Day Of Cheerful Tails (Rood)

 


18-04-2023.  Een superleuke leeftijd!

Morgen zijn onze kleine Flatcoatjes alweer 5 weken oud! Dit is echt een superleuke leeftijd! Ze zijn al heel attent en ondernemend maar ondertussen zijn het ook echt nog steeds lieve, schattige Flatcoat-baby's. 
De verschillen tussen de pups worden nu ook steeds beter zichtbaar. Allemaal al met een eigen karaktertje en en een eigen "gezicht" (koppie). Ze zijn zo mooi! Ik kan uren naar ze kijken!


15-04-2023. Genieten!

Wat boffen wij weer met zo'n heerlijk nest met pups! Het zijn zulke lieverds en nog steeds heel relaxed! Net als hun moeder. 

Maar daarnaast ook al hele sterke en ondernemende pups. Ik kan uren naar ze kijken. Het is echt genieten!

Afgelopen week zijn we begonnen met vlees bijvoeren. Eerst vlees-mousse en nu vlees van Energique. Ze vinden het heerlijk! De voerbakjes zijn in no-time leeg! Ook de waterbak staat sinds een kleine  week in de puppyren. Het was de bedoeling dat de pups daar uit zouden drinken maar de eerste dag gebruikten ze de waterbak vooral om pootje in te baden. Op dag 2 zochten de meeste pups de waterbak toch ook wel op voor een slokje water. En nu gaat het drinken uit de waterbak al heel netjes.


09-04-2023. Veranderingen.

Het wereldje van de pups is weer wat groter geworden want we hebben de werpkist uit de puppy-ren gehaald. De pups hadden afgelopen week ineens ontdekt dat ze over de schotjes van de werpkist konden klimmen en dat de wereld aan de andere kant van de schotjes veel interessanter was dan binnen de vier witte wanden van de werpkist! Dat snapten wij natuurlijk wel, dus dan de werpkist er maar uit! Tot groot genoegen van de pups; Ze vinden de extra ruimte heerlijk! En ook Luna kan de ruimte wel waarderen.  

 

Ook hebben de pups allemaal een nieuw halsbandje om gekregen. Nu kunnen we ook weer op afstand zien wie welke pup is. Teefje roze heeft een paars bandje om gekregen. Het brede lichtroze bandje was qua kleur bijna gelijk aan het grijze bandje en dat was niet handig. Daarom maar een nieuw kleurtje. En zeg nou zelf; het paarse bandje staat haar ook prachtig!


07-04-2023.  Ze worden steeds leuker!

Weer een week voorbij! Het gaat allemaal zo snel! De pups veranderen ook hard; De oogjes zijn nu helemaal open en de pups kijken ons heel gericht aan of kijken rond wat er om hen heen gebeurt. Het lopen gaat steeds sneller (sommige pups kunnen zelfs al rennen!) en ze hebben ook allemaal hun "stem" ontdekt! Er wordt heerlijk met elkaar gespeeld en ook de speeltjes die wij in de werpkist hebben gelegd zijn uitvoerig onderzocht (en goedgekeurd!). Er wordt in gebeten, flink aan getrokken en soms loopt er zelfs al een pup met een speeltje in zijn of haar bekje door de werpkist! Bij de meeste pups zijn afgelopen dagen de eerste tandjes doorgekomen. Daar hebben ze waarschijnlijk een klein beetje last van en vinden daarom de speeltjes waarop ze kunnen kauwen nu ook heel fijn. 

 

Luna neemt steeds meer afstand en komt alleen nog bij de pups om ze te voeden. Na het voeden worden de pups liefdevol gewassen en is ze onderdeel van de "speeltuin" van de pups.  De pups klimmen bovenop haar en laten zich van haar rug afglijden, hangen aan haar oren of trekken aan een pluk haar.  Ze laat het allemaal heel geduldig toe. Ze blijft bij de pups tot ze na het spelen in slaap zijn gevallen en stapt daarna weer uit de werpkist. Dit herhaalt zich zo'n 5 of 6 keer per dag en blijft prachtig om te zien! 

Wij pakken ook regelmatig een pup uit de werpkist om mee te knuffelen.  De pups vinden het geaaid worden (meestal) heerlijk en ontspannen snel . Vaak vallen ze dan ook in onze armen in slaap. Dat is echt genieten!


31-03-2023. (Ruim) twee weken oud.

En dan zijn ineens de eerste twee weken alweer voorbij! De pups ontwikkelen zich in een razend tempo; Afgelopen week zijn de oogjes open gegaan en we merkten vandaag dat ze nu ook kunnen horen want de pups reageren op onze stemmen! Zo leuk! 
Donderdag hebben de pups hun eerste wormkuur gehad. Of ze dat lekker vonden...? Bekijk de foto's maar even en oordeel zelf! (hihihi).

Een aantal pups hebben de onderleggers ontdekt en zoeken deze matjes op om een plasje op te doen! Dat vind ik zo knap! Ik heb het ze niet geleerd en ze doen het ook niet toevallig één keertje, nee ze gaan elke keer voor een plas naar de matjes! Knappe puppy's!


25-03-2023. Luna is jarig!

Vandaag is Luna 6 jaar! Al heeft ze er zelf geen weet van...  Jarig zijn zegt een hond natuurlijk niets. Het poetsen en voeden van de pups ging vandaag dan ook gewoon door. Tot volle tevredenheid van de pups!

 

Bijna alle pups hebben gisteren of vandaag hun geboortegewicht verdubbeld (of zullen dat morgen gaan doen). Hun eerste mijlpaal!


24-03-2023. Het gaat fantastisch hier!

Nog even een paar nieuwe plaatjes van de pups. Veel variatie zit er nog niet in; het zijn vooral slapende pups. Maar kijk eens hoe groot ze al zijn! Ze pasten afgelopen week mooi in de wasmand wanneer ik de werpkist ging verschonen maar de wasmand is nu echt te klein geworden! Het vouwbedje moet weer van zolder gehaald worden zodat ze daar voortaan in kunnen tijdens het uitsoppen van de werpkist.

 

Ook ben ik begonnen aan een heel secuur klusje; nageltjes knippen. Honderdvierenveertig piepkleine nageltjes! Ze werden erg scherp en ik merkte dat Luna er last van had wanneer de pups met hun pootjes haar tepels kneden (trappelen) om het toeschieten van de melk te stimuleren. Het voeden van de pups wordt nu vast weer wat prettiger voor Luna.


23-03-2023. Of Cheerful Tails 'Music-nest'.

We hebben voor dit nest het thema 'Music' gekozen. Dit met een knipoog naar papa Biko; Brightonyx The Music Inspires The World.

Bij de Raad van Beheer hebben we vorige week de volgende stamboomnamen aangevraagd;

 

De reutjes:

Inspiring Music Of Cheerful Tails - Reutje Donkerblauw

Turn Up The Music Of Cheerful Tails - Reutje Groen

Back To The Music Of Cheerful Tails - Reutje Bruin

Unlimited Music Of Cheerful Tails - Reutje Blauw

The Sound Of Music Of Cheerful Tails - Reutje Grijs

 

De teefjes: 

Music In My Heart Of Cheerful Tails - Teefje Paars

Music Makes My Day Of Cheerful Tails - Teefje Rood

Music On My Mind Of Cheerful Tails - Teefje Geel

 

We hebben geen bericht gehad dat de stamboomnamen zijn afgekeurd, dus ga ik er vanuit dat de stamboomnamen zijn goedgekeurd! Uiteraard mogen de nieuwe eigenaren zelf de roepnaam bedenken. Ik ben heel benieuwd met welke leuke roepnamen de pups straks door

het leven gaan!


20-03-2023 Eten, slapen, eten...

Het gaat fantastisch met Luna's 8-tal! Net als mensenbaby's doen puppy's in het begin ook niet veel anders dan eten (drinken) en slapen.

Gelukkig doen Luna's puppy's dat ook veel en vaak! Daar groeien de puppy's van en dat is goed te zien!

Ook met mama Luna gaat het heel erg goed! Ze neemt haar taak als moeder heel serieus maar gaat nu tussen de voedingen en puppywasbeurten door ook wel buiten de werpkist liggen; even relaxen. Moet kunnen toch? 


18-03-2023. Drie dagen oud.

Morgen zou Luna uitgeteld zijn maar inmiddels liggen hier al 3 dagen prachtige pups in de werpkist! En wat gaat het goed! De pups zijn tevreden, slapen, eten en groeien lekker en Luna laat opnieuw zien een TOP-moeder te zijn! 

En Amy...? Zij vindt het allemaal niet eerlijk... Luna heeft pups en zij mag er niet bij! Luna is daar heel stellig in; de pups zijn nu nog allemaal helemaal van háár! (En gelijk heeft ze!)


16 maart 2023. Daar zijn ze al!

Eerder dan verwacht, op dag 59 daalde gisterochtend Luna's lichaamstemperatuur ineens snel en bleef ook laag. Luna wilde niet meer eten en de ontsluitingsweeën kwamen ook al meteen opzetten. Zo snel kan het dus ineens veranderen! 

Na een dag in de weeën besloot Luna 's avonds een pauze in te lassen en heeft anderhalf uur geslapen. Toen ze wakker werd kwamen de weeën in alle hevigheid terug en leek Luna ook al snel persweeën te krijgen. Om 22.17 uur werd de eerste pup geboren en de laatste pup kwam om 02.10 uur.  Binnen vier uur zette Luna 8 prachtige kleine Flatcoatjes op de wereld! Wat zijn we trots op haar! Luna is een superlief en zorgzaam moedertje en geniet duidelijk van haar kroost.  En wij genieten met haar mee! 

 

Inmiddels weten de toekomstige baasjes ook al dat er een pup voor hun geboren is.  Helaas moesten we ook mensen teleurstellen. Dat is nooit leuk. Maar we hopen dat er voor hun binnenkort elders een leuke Flatcoat-pup geboren wordt. 


12-03-2023. Het aftellen is begonnen!

Het gaat nog steeds hartstikke goed met Luna. Haar dikke buik begint nu wel wat in de weg te zitten waardoor het vinden van een fijne lighouding steeds lastiger wordt, maar ze is nog altijd even vrolijk en waggelt gezellig mee tijdens de wandelingetjes. 

De kraamkamer is inmiddels ingericht en we zijn begonnen met het drie maal daags opnemen van Luna's lichaamstemperatuur. Wanneer haar temperatuur komende week één tot anderhalve graad is gedaald weten we dat de bevalling binnen 24 uur zal beginnen.  Vanaf woensdag zijn de pups levensvatbaar dus in de tweede helft van de week mogen ze van mij wel komen. We wachten af! Nog een spannend weekje te gaan!


04-03-2023. Biko is de mooiste!
Vandaag werd 'Brightonyx The Music Inspires The World' (Biko) geshowd tijdens de Martini Dogshow in Groningen. Keurmeester Sandra Hooyer (NL) plaatste hem 1e Uitmuntend in de Openklas Reuen en koos hem later ook als Beste Reu (BOS) en Beste van het Ras (BOB).  

 

We vinden het natuurlijk geweldig dat wij over twee weken pups van hem verwachten! 

Wij feliciteren zijn fokker Annick de Meester en eigenaar Sijkje Winter met deze fantastische resultaten!


03-03-2023 (dag 47) 

Luna's buik groeit lekker door en dat wil ze best even aan jullie laten zien!


23-02-2023 (dag 39).  Zichtbaar drachtig.

Afgelopen week is Luna's buik flink gegroeid! Haar flanken zijn nu helemaal gevuld. Het is duidelijk zichtbaar dat ze drachtig is.

Luna doet het nu zelf ook wat rustiger aan; ze heeft geen trek meer in spelletjes met Amy en ook een dummy apporteren vindt ze na twee keer mooi genoeg. Het is mooi om te zien hoe ze verandert en zich aanpast aan de situatie.
Na eerder anderhalve week weinig te hebben gegeten omdat ze zich helemaal niet lekker voelde,  eet ze inmiddels weer heel graag.

Ze komt zelfs om eten "vragen" en eet haar voerbak weer met glans leeg! Daar ben ik erg blij om. Ik vind er niks aan wanneer een hond niet wil eten. En zeker nu ze drachtig is wil ik niet dat ze achterop raakt in conditie want ze moet straks haar pups gaan voeden. Dan is het fijn wanneer ze zelf in goede conditie is! Maar dat gaat dus goed!

Afbeelding: Een foetus van 39 dagen.
Afbeelding: Een foetus van 39 dagen.

16-02-2023 (Dag 32). Hoeraaaa!!!

De echo van vanmiddag heeft bevestigd dat Luna drachtig is! We zijn ontzettend blij en kijken erg uit naar het moment dat ze geboren gaan worden! 

De pups hebben nu de grootte van een walnoot en alles zit er al op en aan . Gelukkig hebben ze nog een (dikke) maand om lekker te groeien!


06-02-2023 (Dag 22). 

Het is 22 dagen geleden dat Luna voor de 2e keer gedekt is.  Bij drie dekkingen noteren we altijd de datum van de tweede dekking als dekdatum. Ondertussen merken we dat Luna zich anders gedraagt (extreem aanhankelijk is) en sinds afgelopen vrijdag is ze 's ochtends misselijk en eet ze met "lange tanden" (niet graag).  Zwangerschapsmisselijkheid bestaat ook bij honden! Echt! Het begint er dus op te lijken dat Luna drachtig is! Maar laten we niet te vroeg juichen! Het is allemaal nog heel kwetsbaar! 

Ik wil de dracht ook graag eerst bevestigd zien d.m.v. een echo. En die echo staat gepland voor volgende week donderdag 16 februari! Dan is het de 32e dag na de dekking. Een heel mooi moment voor de echo (dat kan vanaf dag 28). Nog een spannende week voor de boeg dus! 


15-01-2023. Love is in the air!

Vandaag had Luna opnieuw een date met Biko. Ze waren allebei helemaal 'in love' waardoor de date zeer geslaagd genoemd kon worden.

We denken dat Luna nog wel een keer 'op date' wil en daarom sluiten we morgen de bezoekjes aan Biko af met een derde en laatste dekking. En dan is het afwachten of Luna gaat opnemen (er bevruchtingen zullen plaatsvinden).  Half februari laat ik een echo maken om, wanneer alles goed is gegaan, de dracht te bevestigen. Hopelijk hebben we daarvoor ook al wel signalen opgevangen die wijzen op een dracht.

Wordt vervolgd!


14-01-2023. Eerste date van Luna en Biko is een feit!

Vanochtend lieten we voor de vierde keer bloed prikken bij Luna. De progesteronwaarden in het bloed waren flink omhoog geschoten naar 9,92 ng/ml! Ook aan het gedrag van Luna was bij de dierenkliniek al te merken dat ze het wel aan een "date" toe had! Van een reutje in de wachtkamer raakte ze al helemaal hoteldebotel! 

Eenmaal op bezoek bij Biko was ze ook gelijk erg gecharmeerd van deze knappe jongen! De dekking verliep volgens boekje en ze hebben een mooie tijd gekoppeld gestaan. 

Luna heeft geluk! Morgen hebben zij en Biko weer een date!  

Luna op haar favoriete plekje; voor de houtkachel. Ze droomt vast en zeker over haar geslaagde date met knappe Biko vandaag.
Luna op haar favoriete plekje; voor de houtkachel. Ze droomt vast en zeker over haar geslaagde date met knappe Biko vandaag.

13-01-2023. Het begint er op te lijken.

Vanmiddag is er weer bloed geprikt bij Luna en zagen we een mooie stijging in de progesteronwaarde! Luna zit nu op 5,39 ng/ml.

Het begint nu ergens op te lijken! Morgen laten we de progesteronwaarde in haar bloed nog een keer bepalen en ik verwacht dat we dan de eerste date van Luna en Biko ook kunnen gaan plannen! Hopelijk wordt het een vruchtbaar weekend! 


11-01-2023. De eerste progesteron bepalingen.

Afgelopen maandag en vandaag ben ik met Luna naar de dierenkliniek geweest om bloed te prikken. Luna neemt er ook nu weer alle tijd voor... De progesteronwaarden stijgen nog niet heel hard.

Maandag was de progesteronwaarde in haar bloed 1,8 ng/ml en vandaag zat ze op 2,9 ng/ml.  Vrijdag gaan we opnieuw bloed laten prikken.  Dat is dag 15 van de loopsheid. Ik verwacht dan wel een duidelijke stijging. We gaan het zien! Spannend!


30-12-2022. Luna is loops!

Het moment waar alles mee begint is nu! Luna is loops geworden!

Dat betekent niet dat er meteen gedekt kan worden. We laten Luna eerst nog even lekker met rust en gaan maandag 9 januari a.s. met haar naar de dierenkliniek om de progesteronwaarden in het bloed te laten meten. Dit doen we meerdere dagen om uiteindelijk het juiste moment van de dekking te kunnen bepalen.

Wanneer de eerste progesteronbepaling is geweest komen we weer "in de lucht"!


16-12-2022. Luna neemt de tijd..

Waar Luna normaal volgens een heel strak patroon loops wordt (bijna op de dag nauwkeurig!) laat ze ons deze keer wachten. Dat zal je altijd net zien hè? Maar helemaal verbaasd ben ik niet want Luna besloot tweede helft oktober ineens helemaal 'uit vacht' te gaan (verharen) en mijn ervaring is dat er dan niet gelijke tijd een loopsheid komt. Het verharen is nu voorbij en we merken ook aan alles dat Luna tegen de loopsheid aanhangt. We wachten rustig af! Meer kunnen we ook niet doen; de natuur laat zich niet dwingen!

 

Ondertussen genieten we natuurlijk van het heerlijke winterweer! 

Op de foto links: Luna (L) en Amy (R)                                                Foto rechts: Luna in actie

 


01-11-2022. Het fokplan is goedgekeurd! 

Hier zijn we natuurlijk erg blij mee! Dan is het nu een kwestie van afwachten tot Luna loops wordt. 


20-10-2022. ECVO Ooguitslagen

Vanmiddag ben ik met Luna naar Drachten geweest waar oogspecialist dr. R.R.O.M. v.d. Sandt Luna's ogen opnieuw heeft nagekeken. Luna onderging het oogonderzoek heel geduldig waardoor we al snel te horen kregen dat haar ogen picobello in orde zijn! Dat is natuurlijk hartikke goed nieuws! We hebben deze recente E.C.V.O-uitslagen ook nodig voor het indienen van het fokplan en nu we de uitslagen binnen hebben, heb ik vanavond ook meteen het fokplan ingediend bij de rasvereniging (FRC).  Nu afwachten of het fokplan goedgekeurd wordt.