Nieuws


Dag 60 en 61.

31 maart & 1 april 2021

Luna is moeder geworden!

Dinsdagavond werd al wel duidelijk dat de bevalling dichtbij was. Luna's lichaamstemperatuur was gedaald en bleef laag. Luna stopte met eten en trok zich steeds meer terug. Ze was nog rustig dus wachten we gewoon af wanneer de weeën zouden gaan beginnen.

Woensdagmiddag werd ze onrustig. In de werpkist vond ze haar plek en "bouwde" daar een nest. Ondertussen waren de weeën ook duidelijk begonnen en zat of lag ze flink te hijgen.

Vlak voor middernacht leek het er even op dat de pups onderweg waren; Luna spande haar buik een paar keer aan en we zagen haar buik van vorm veranderen waarbij haar flanken invielen. Maar daarna gebeurde er niets meer. Ze bleef wel hijgen maar de persweeën waar we op zaten te wachten kwamen niet.  Natuurlijk bleven we 's nachts bij haar maar de situatie veranderde niet. En ook de volgende ochtend niet. Maar ik maakte me nog geen zorgen. De ontsluitingsweeën bij een eerste bevalling kunnen heel lang duren. Soms wel een dag. 

's Middags kreeg ik steeds meer het gevoel dat er iets niet goed zat. Ik had de eerste pup toen eigenlijk al wel verwacht maar Luna sliep alleen nog maar. Ze had ook al erg lang niets gegeten en gedronken. Ik vertrouwde het niet en zocht contact met onze dierenarts. Ik kon direct komen en eenmaal bij de dierenkliniek werd al heel snel duidelijk dat Luna al lang ontsloten was maar geen persweeën had gekregen om de pups uit te drijven.  Daarom moesten de pups snel d.m.v. een keizersnede gehaald worden.

Luna kreeg een roesje en een plaatselijke verdoving. Ik mocht er gelukkig bij blijven en helpen om de pasgeboren pups op te vangen. Dat leidde mooi af zodat ik geen tijd meer had om mij nog langer zorgen te maken. Niet veel later had onze dierenarts alle pups levend uit de twee baarmoederhoorns gehaald. We waren nog op tijd!! Wat was ik opgelucht! Het waren er 9 en ze maakten meteen een goede start. Ook Luna kwam al snel van de OK af maar moest eerst nog even bijkomen.  Daarna mocht ik haar samen met haar pups meenemen naar huis. 

 

De avond en nacht daarna verliepen rustig. Ik legde de pups vaak aan om de melkproductie op gang te helpen. Toen Luna halverwege de nacht helder werd was ze verbaasd dat er ineens allemaal pups bij haar in de werpkist lagen. Ik heb haar rustig kennis laten maken met de pups en de pups weer bij haar aangelegd.  Alsof er een knop om ging was ze ineens op en top moeder! Zo bijzonder!

 


28 maart 2021. Dag 57.

De laatste loodjes...

Luna is haar buik wel een beetje zat. Ze is zo dik dat ze zichzelf niet meer kan verzorgen en ze vaak niet weet hoe ze moet gaan liggen. Ook moet ze er regelmatig even uit voor een plas of om zich te ontlasten. 

 

Sinds vrijdagavond neem ik 2 (of 3) keer per dag haar temperatuur op.  Ze heeft in rust een hele constante (vrij lage) lichaamstemperatuur. Wanneer deze gaat dalen weten we dat de bevalling binnen 24 uur zal gaan beginnen. Zo ver is het nu nog niet maar ik ben heel benieuwd wanneer de eerste tekenen zichtbaar zullen zijn!

Teven die veel pups dragen bevallen doorgaans eerder dan teven die niet zoveel pups dragen. Vanaf morgen zijn de pups levensvatbaar en zouden ze eventueel geboren mogen worden. Het wordt een spannend week!


25 maart 2021

Hoera! Luna 4 jaar!

Vandaag is onze aanstaande mama jarig en mogen wij 4 kaarsjes voor haar uitblazen!

We hopen nog heel lang van haar te kunnen genieten!


21 maart 2021. Dag 50.

De pups voor het eerst voelen bewegen.

Sinds vrijdag kan ik de pupjes voelen bewegen in Luna's buik. De pups voor het eerst voelen bewegen is dan weer zo'n mijlpaal. Een bijzonder moment! Vrijdag waren het nog vage kriebeltjes maar vandaag kon ik ze serieus voelen bewegen. De pups zullen de komende tijd steeds duidelijker voelbaar zijn. Ik kan daar zo van genieten!


20 maart 2021. Dag 49.

Hoera mijn man is klusser!

Ik ben ontzettend blij met deze supermooie en ruime werpkist, door Edze zelf gemaakt! Aan de anti-doodligstangen wordt momenteel gewerkt en wanneer die geplaatst zijn, is de werpkist helemaal af!


16 maart 2021

Dag 45 van de dracht.

Luna begint nu flink te groeien maar ze is nog fit en vrolijk. Wel neemt ze steeds meer haar rust en is niet meer te porren voor (wilde) spelletjes met Amy. Dat is wel even wennen voor Amy... 


10 maart 2021

Pretecho.

Vanmiddag hebben we iets "geks" gedaan. Iets wat ik nog nooit eerder heb laten doen bij een teef; we hebben bij een echostudio een 'pretecho' van Luna's buik laten maken om te kijken of we de pups nog duidelijker in beeld konden krijgen nu de dracht verder gevorderd was. Luna vond alle aandacht heerlijk! Ze ging er languit bij liggen zodat het maken van de echo heel gemakkelijk ging en alles heel relaxed verliep!

We werden getrakteerd op prachtige beelden van een buik vol puppy's! Het lijken er heel wat te zijn! De puppy's waren echt al herkenbaar als mini hondjes. We zagen hoe ze bewogen en met pootjes zwaaiden en we bekeken een pup wat gedetailleerder zodat we duidelijk het ruggengraadje, de ribbetjes, pootjes en het hoofdje waarin we het bekje open en dicht zagen gaan, konden zien. Zo bijzonder!

 

Ook meegenieten?

Via deze link kunnen jullie ook meegenieten van één van de filmpjes van de echo.

(Foto: Op de foto zijn de contouren van een pupje te zien. Kun jij er iets van maken?).

 


09 maart 2021

Dag 38 van de dracht.

Het gaat heel erg goed met Luna! Haar buik begint zichtbaar dikker te worden maar ze is nog heel fit en vindt het heerlijk om af en toe een sprintje te trekken tijdens de wandelingen. Het eten smaakt haar weer prima! Haar voerbak gaat elke keer met glans leeg!

Ondertussen wordt er door Edze hard aan een nieuwe werpkist gewerkt (en die wordt mooi!!!) en zitten er af en toe pakketjes met benodigdheden voor de pups bij de post. Zo leuk!! Zoals de puppy identificatiebandjes in vrolijke en opvallende kleurtjes op de bovenstaande foto. De bandjes zijn gemaakt door Helmy Stolwijk van Paradoggies (www.paradoggies.nl). Bedankt Helmy, ik ben er erg blij mee!


02 maart 2021

Thema bekend.

Nu we weten dat Luna drachtig is, zijn we met de voorbereidingen begonnen. Eén van de dingen die ik altijd erg leuk vind, is het bedenken van de stamboomnamen.

Het nest van Luna zal het 'Moon' nest worden (hoe kan het ook anders?) en daar zijn heel veel leuke stamboomnamen voor te bedenken!

Zodra de pups geboren zijn en de stamboomnamen door de Raad van Beheer goedgekeurd zijn, zal ik ze bekend gaan maken.


01 maart 2021.

Luna is drachtig!

Vanmiddag zijn we naar de dierenkliniek geweest om bij Luna een echo te laten maken. Daar kregen we de bevestiging dat Luna drachtig is en hebben een mooi aantal pupjes gezien! De puppylichaampjes met daarin een kloppend hartje waren heel mooi te zien ! Zó bijzonder om te zien! Pupjes tellen was nauwelijks mogelijk dus het aantal blijft een verrassing tot de bevalling.


25 februari 2021

Zouden het de eerste tekenen van... zijn?

Wanneer je iets héél graag wilt zien, kan het natuurlijk best zijn dat je het denkt te zien, ook al is het er misschien niet. Ik ken Luna door en door en zie zeker dat ze niet zichzelf is.

Luna, normaal een hele rustig eter heeft afgelopen weken gegeten als een dijkwerker. Maar sinds afgelopen zondag is dat ineens over.  's Ochtends haalt ze haar neus op voor haar eten en loopt ze er bij weg maar naarmate de dag vordert krijg ik er (met wat trucjes) toch wel wat eten in.

Ook ligt ze het liefst alleen nog (heel dicht) bij mij in de buurt. Nu is Luna altijd al een gezellige knuffel geweest maar dit is anders. Bijna opdringerig te noemen. Overal waar ik ben wil Luna zijn. Dat kan natuurlijk niet altijd. Dan schikt ze zich daar ook wel in maar zodra ze de kans weer ziet...

Zouden het de eerste tekenen van een dracht zijn? Nog 4 nachtjes slapen en dan zullen we weten of het allemaal een reden heeft!


07 februari 2021

Nest aankondiging op de startpagina.

Afgelopen week is Luna maar liefst drie keer gedekt door Hunter. Nu hopen dat de bezoekjes aan Hunter een mooi resultaat gaan opleveren! We verwachten de puppy's vlak voor of in het Paasweekend, begin april. Zie ook de nestaankondiging op de startpagina van deze site.

Het is de bedoeling dat we maandag 1 maart a.s. een echo laten maken bij de dierenkliniek om te zien of Luna puppy's draagt. Nog 3 weken geduldig afwachten!


01 februari 2021

De tweede dekking is een feit!

Overmorgen, woensdag mag Luna nog een keer bij Hunter op bezoek en daarna wachten we de echo, die we over een maand laten maken, af! Spannend!!


31 januari 2021

First date.

 

Zoveel haast als Luna had om loops te worden, zo rustig aan deed ze het afgelopen week. De progesteron waarden stegen erg langzaam dus zat er niets anders op dan geduldig af te wachten tot Luna het zo ver had.

En vandaag was het ineens zo ver en konden we met Luna naar Appelscha! Hunter en Luna hadden daar hun eerste "date".

Hunter gooide al zijn charmes in de strijd om Luna voor zich te winnen; wat een lieverd! Het werd een zeer geslaagde date!

 

Morgenochtend gaan we opnieuw naar de dierenkliniek voor een progesteron bepaling. Afhankelijk van de uitslag gaan we morgen of dinsdag opnieuw met Luna bij Hunter op bezoek.


21 januari 2021

Eerste keer progesteron prikken.

Vandaag is dag 9 van de loopsheid en zijn we voor het eerst naar de dierenarts geweest om het progesterongehalte in Luna's bloed te laten checken. Aan de hand van de progesteronwaarden kunnen we het juiste moment van de dekking bepalen.

De waarde was vandaag nog erg laag nl. 0,3 ng/ml. Hunter en Luna moeten nog even geduld hebben voordat ze op 'date' mogen.

 


13 januari 2021

Luna is loops!

Eerder dan verwacht is Luna vandaag loops geworden.